fabrica

Basa : Tota la creacion occitana
Licéncia Licence Ouverte
Las Rapatonadas d’Aurillac : lo grand festenal de referéncia del conte e de l'oralitat occitana

Las Rapatonadas d’Aurillac : lo grand festenal de referéncia del conte e de l'oralitat occitana

Domaine d'activité : Festival
Genre : Conte
Secteur : Conte/Théâtre/Arts de rue
Aire culturelle : Auvergne
Occitan : Moitié-Moitié
Support : Spectacle vivant
Date : 1981
Créateur : IEO Cantal
Ligams




Creada per l'Institut d'Estudis Occitans del Cantal, aquela granda fèsta del conte e de l'oralitat inspirada del Rapaton, draconet farsejaire e figura emblematica dels contes occitans d'Auvèrnhe Nauta , es vengut una referéncia. 

PRESENTACION

L'origina de « Las Rapatonada » ven del mot occitan, rapaton, escais popular del diable en Nauta Auvèrnhe. S'agís d'un diable farsejaire, mai draconet e fosic, en acòrd amb l'esperit de las fèstas del conte. 
Las Rapatonadas son nascudas d'una volontat de faire conéisser al public los resultats de cèrcas e de collectatge alprèp dels contaires tradicionals, de desvelar aquel eiretatge cultural, de faire emergir una creacion contemporanèa e de confrontar aquela cultura locala occitana a las expressions vengudas d'endacòm mai. Es aital que i a mai de 35 ans, La Setmana del conte veu lo jorn, abans de daissar plaça a las Rapatonadas en 1990. Lèu, lo festenal se dobrís a d'artistas vengut d'Occitània a e d'endacòm mai dins un esperit de rencontres e de partatges de valors comunas. 

Dempuèi mai de 35 ans, aquela fèsta del conte e de l'oralitat es organizada per l'Institut d'Estudis Occitans del Cantal.

Pauc a chapauc, vertadièrs espectacles an començat a s'installar e lo concèpte del festenal es nascut amb son ensemble de contaires professionals coma Teresa Canet o encara Ives Durand. Dins un  pensament de dobèrtura e de varietat, lo festenal s'es pauc a pauc dobèrt a de culturas estrangièras coma las del Liban, del Marròc, o encara de l'Escòcia, puèi a d'autras formas d'expressions artisticas (slam, cant, teatre, vidèo).
Cada annada, lo Rapaton pren aital plaça al teatre d'Aurihac e dans mantuns vilas e vilatges del departament.

Enfin, Las Rapatonadas son tanben d'intervencions de contaires dins los centres socials, los ostals de retirada o encara en mitan escolar, amb cada annada environ, un milièr d'escolans sensibilizats dins lo departament. En brèu, una òda a la cultura populara dins son ensemble !  

INFORMACIONS PRACTICAS 


IEO CANTAL : www.ieo-cantal.com 


Contactez nous a propos de cette page