X

Calendau = Calendal

Estil : Poësia

Sector : Literatura

Lenga : Bilingue Occitan-Français

Airal lingüistic : Provence

Annada de parucion : 2018

Creator: Mistral, Frédéric (1830-1914)

Editor : A l'asard Bautezar !

i

Paregut en 1867, Calendau, la segonda epopèia de Frederic Mistral, ten una plaça originala e sovent desconeguda dins l’istòria de la literatura d’òc. Trobaretz dins aqueste grand poèma symbolic los tèmas de predileccion del poèta coma l'exaltacion de la "Nacion" e de la "raça" provençalas mai un fum de notacions sus las costumas, los mestièrs e l'istòria de Provença. Es tanben una òbra que provoquèt d'atacas contre las idèias "separatistas" de Mistral.
Aquesta edicion del poèma Calendau reverta la darrièra edicion revista e corregida del vivent de Frederic Mistral, que pareguèt a la librariá Alphonse Lemerre, en 1887. Es acompanhada d’un ensag sus "Les voyages de Calendau" per Claude Mauron e augmentada de documents acampats per l’editor : un libret documentari, amb lo facsimile del programa de la Fèsta de Dieu, "Leis Juechs de la Festo dé Dieou" (Aix-en-Provence, 1851) e una "Esquisse pour un album" illustrat de pinturas de Jean-Joseph-Bonaventure Laurens e Vincent Courdouan. Una mapa de Provença amb los luòcs evocats dins lo poèma convida a far un pelegrinatge literari...
Edicion bilingüa, tèxtes occitan (provençal, en grafia mistralenca) e francés en regard (revirada de Frederic Mistral meteis).

Daissatz un comentari

<